Expoziție pilot – Colecția armenilor transilvăneni


02.03.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: SKBD
Localitate: Dumbrăveni
Echipa de proiectare: Ana BOTEZATU, Tiberiu BUCȘA, Elena Stoian, Ruxandra Berinde
Alți colaboratori: Arpad Debreczeni, Laurențiu Vescari
Antreprenor general: executat de autori
Client: Rețeaua Națională a Muzeelor din România
Anul proiectării: 2010
Anul execuției/finalizării: 2010
Suprafața utilă: 245 mp
Fotograf: Tiberiu BUCȘA, Ana BOTEZATU, Ruxandra BERINDE

* Câștigătorul secțiunii ”Arhitectură de interior, scenografie şi design de obiect” din cadrul Bienalei de Arhitectură de la București 2010

CONTEXT / PREMISE: Rețeaua Națională a Muzeelor din România concesionează Castelul Appafy din Dumbrăveni de la administrația locală în vederea demarării unui proiect în parteneriat public-privat.

Miza pe lungă durată este reabilitarea integrală a clădirii și dezvoltarea unui “incubator de proiecte” pe probleme legate de minorități, implicit asigurarea unui impuls pentru dezvoltarea comunității locale.

Faza 1 _ actuală, presupune două etape: reabilitarea spațiului de acces și a primelor trei camere (proiect realizat si executat de Transilvania Trust) și demararea unei expoziții în acest spațiu (proiect prezentat).

Date de temă : 12 exponate _ primele donații din partea localnicilor; 3 ecrane_ baza de date cu aplicații interactive corespunzând celor trei săli tematice: istorie / viață privată / religie.

CONCEPT:

Palier 1: simularea stării de intermediat - cutii / cufere, simbol al migrației și al stadiului pilot al colecției. cutiile devin recipient pentru exponate și ecrane, substitut pentru obiecte de mobilier (scaun, masă de recepție) sau invitație la explorare. În interiorul lor se pot găsi fotografii și cărți poștale pe care vizitatorii le pot lua amintire.

Palier 2: cutiuțele de memorie, interfața între spațiul de primire și sălile expoziției devine o instalație de cutii luminoase care oferă o fereastră spre memorie, un colaj ludic, o explorare sensibilă a trecutului.

Palier 3: camerele _ spațiu simbol / spațiu virtual. conțin câte un obiect din colecție și un ecran. invită la informare / reculegere.