Grădina OAR


23.02.2012
Numele complet al proiectului: Grădina Ordinului Arhitecților din România
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PRODID
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Şerban STURDZA, Iulian Ungureanu, Lucian Corduneanu, Francina Palade
Antreprenor general: Cella Cosimex
Fotograf: Latif Cherim

Parte a traseului cultural Pictor Arthur Verona, casa arhitectului Ion Mincu, în prezent sediul Ordinului Arhitecților din România, este o casă deschisă spre comunitate, care se dezvoltă împreună cu întreg cartierul (activarea pieței Bisericii Anglicane, generarea festivalului Street Delivery, restaurarea casei Ion Mincu, legătura cu librăria Cărturești și ceilalți vecini, etc). Grădina OAR este o interfață între public și profesia de arhitect, un loc în mijlocul Bucureștiului, care invită trecătorul să se relaxeze în liniștea și răcoarea grădinii.

Lastrele de piatră sunt folosite atât ca exponate, cât și ca elemente separatoare ce oferă intimitate. Scara spațiilor este similară cu cea a unei verande rezidențiale, nu a unei terase publice, lăsând grădina ca element dominant. Intervenția trebuie să ocupe cât mai puțin spațiu, să nu afecteze vegetația existentă și să fie reversibilă.

Pergola care acoperă toată terasa devine suport pentru plantele agățătoare și se intinde până peste gardul masiv pentru a-și anunța discret prezența în stradă.