Imobil locuințe colective


27.01.2011
Numele complet al proiectului: 3 case înșiruite cu 6 apartamente, str. Bibescu
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: TEKTUM
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: TÓTHFALUSI Gábor, TULOGDY László György, arh. stag. Cecălășan Ioana
Proiectant general: SC Tektum Arhitectură & Artă SRL
Proiectant structură: Mihai Oltean, Adrian Tutaș (SC Top Proiect SRL)
Proiectant instalații: Aurelian Marian, Paul Biriș (SC GradInstal SRL)
Anul proiectării: 2007
Anul execuției/finalizării: 2009
Fotograf: Andrei NEAMŢU

Imobilul de locuinţe colective a fost conceput pentru investiţii. Beneficiarii au dorit o construcţie care să corespundă reglementărilor în vigoare din zonă (POT, CUT) dar totuşi să aducă şi un surplus de calitate atât ambientală cât şi estetică. De aici povestea este simplă. Ai un teren relativ paralelipipedic, diferenţă de nivel de cca. 3m. Limitele construibile stabilite prin PUD, plus dorinţa din partea comisiei de urbanism din Cluj de a avea retrageri la nivelul modulelor (având în vedere că imobilul constă din 3 module identice- case înşiruite). Având aceste ingrediente, arhitectului nu-i rămâne mare lucru de făcut... numai mici detalii, mici retuşuri. Ideea urmărită de noi a fost cea a caselor mici- burgheze interbelice, când proprietarul era încă mândru de personalitatea casei sale. În acest joc prestabilit am considerat cele 3 module ca şi 3 case independente, legate la nivelul acoperişului printr-o şarpantă unică. Fiecare „căsuţă” are individualitatea sa, caracterul său propriu (cărămidă pusă într-un fel, diferenţe la nivelul cornişei, placări de lemn, etc).

În peisajul cartierelor nou, ad-hoc formate, dominată de străduţe înguste de 4m lăţime, case vopsite în roz sau mov apare un beneficiar dornic să renunţe la o excursie în Grecia sau Turcia şi să investească nişte sume pentru placări de cărămidă, lemn, neînţelese de ceilalţi jucători imobiliari.
Din păcate la începutul construcţiei parcela era liberă de vecini pe partea sudică şi vestică, dar a fost flancată în timp foarte scurt de vecinătăţi extrem de variate stilistic, în momentul de faţă devenind un fel de enclavă în marea de clădiri roz sau mov...

 

 

22 comentarii:

Valentina Tigara
27 Jan 2011 - 09:08 am

O nevinovata intrebare: Prin ce v-a impresionat dpdv arhitectural acest proiect, in afara calitatii finisajelor...deja evidentiate in prezentare?

Redactia
27 Jan 2011 - 04:30 pm

Ne-a impresionat biroul TEKTUM prin întreg portofoliul. Proiectul în cauză şi întreaga serie de vile urbane se evidenţiază prin decenţă, prin știința materialelor, prin grija pentru detalii şi prin bun simţ, ceea ce considerăm că e destul de mult în contextul actual din România. Biroul practică un "regionalism critic", un stil de arhitectură în spiritul arhitecturii tradițional transilvane și arhitecturii lui Kós Károly (1883-1977), un mare arhitect și cărturar maghiar din Transilvania care, din păcate, e prea puțin cunoscut la noi.

Anonymous
27 Jan 2011 - 11:09 am

Daca am inteles bine, sunt trei case de scari cu cate un apartament pe nivel. Apartamentele de la mansarda de ce nu au bucatarii?

Flaviu Zapca
27 Jan 2011 - 07:20 pm

Buna seara. Sunt proprietarul unui apartament in acest imobil, scara 2, et 1. In primul rand un raspuns la intrebarea dumneavoastra: toate apartamentele au bucatarii, inclusiv cele de la mansarda.
In al doilea rand voi insira cateva chestiuni care m-au determinat sa cumpar apartamentul, avand in vedere ca am cautat cam 4 luni si a vazut cam 70 de apartamente noi in Cluj la momentul cautarii:
1. Suprafata mare si arhitectura interna. Apartamentele sunt complet decomandate. Se intra intr-un hol de suprafata potrivita din care e posibiliatatea de a intra in una din cele 3 camere, in bucatarie si una din cele doua bai. Aceasta e ceva definitoriu pentru mine pentru ca vroiam bucatarie separata, nu cum e actualul trend in apartamente noi care au bucataria unita cu o camera, dar tot poarta numele de "apartament cu 3 camere"
2. Spatiul de depozitare - un mare carenta la apartamentele noi in vanzare pe piata. Fiecare apartament are o boxa de 3 mp situate la parter. Mi se pare foarte important sa ai unde sa tii biciclete, schiuri, clapari, etc.
3. Camerele mari cu ferestre pe toata inaltimea peretelui, luminoase.
4. Terasa de 8mp, iarasi mult mai buna decat balcoanele mici in general prezente la apartamente noi.
5. Calitatea constructiei care e foarte bine izolata si din experienta spun acest lucru ca genereaza cheltuieli lunare mici.
6. Finisajele interioare si exterioare care sunt frumoase si dau caldura locului. Sunt admirator al stilului arhitectural austriac si mi-a placut combinatia de caramida aparenta si lemn.
7. Loc de parcare in curte cu bariera.

Cam acestea au fost criteriile mele.

Anonymous
27 Jan 2011 - 10:26 pm

Sunt absolut convins ca si apartamentele de la mansarda au bucatarie, doar ca daca va uitati pe planul mansarda afisat aici pe site o sa observati ca lipsesc, respectiv sunt mobilate ca si camere.

Valentina Tigara
27 Jan 2011 - 07:20 pm

Sa inteleg ca proiectul este decent in contextul tarii noastre. N-ar trebui sa tindem spre niste standarde mai inalte? Va intreb asta, in conditiile in care pe pagina de fb ati scris ca doriti promovarea in mediul virtual a arhitecturii de calitate din Romania. Este imbucuratoare initiativa si consider ca ar trebui sa existe mai multe site-uri de profil pentru a educa opinia publica. Dar nu cred ca decenta, stiinta materialelor, grija pentru detalii sunt suficente pentru a da o arhitectura de calitate, indiferent de stilul adoptat de proiectant. Va multumesc.

Valentina Tigara + Laurentiu Stancu
27 Jan 2011 - 07:46 pm

Cand promovezi doar decenta, nu educi. Ceea ce ajunge la omul simplu,sa zicem, va fi sub standardul pe care il propui. Ne uitam la detalii, decenta, cumintenie cand ne lipsesc obiective mai inalte care tin de o abordare teoretica si practica, de concepte de interpretare a contextului bune. N-ar trebui sa ne multumeasca o caramida pusa bine. E de admirat ca se experimenteaza cu materiale dar totul trebuie facut pe un fond teoretic, pe o directie de interpretare a spatiului; pentru ca evoluam numai cand ne modelam spatiul din jurul nostru in conformitate cu schimbarile din noi.

Anonymous
27 Jan 2011 - 09:21 pm

Eu cred ca educatia sta in primul rand in decenta.
Bunul simt asigura evoluarea. Altfel, totul e forma fara fond. Arhitectura de calitate nu cred ca e alcatuita din forme smechere, teorii nefondate si "concepte" fara de care nu putem trage doua linii, dar in final sunt evidente doar pentru cel ce le-a inventat.

Profesia noastra se confrunta cu superficialitate si lipsa mare de responsabilitate. In acest context, nu putem vorbi de teorie si nega lucrurile de bun simt. Pur si simplu nu are sens ce zici.

Sa faci un lucru bun e foarte mare lucru si merita toata lauda! Si daca crezi ca am gresit in primul paragraf, atunci indica-mi tu ceva cu adevarat valoros la noi in tara din punct de vedere teoretic.

Tóthfalusi Gábor
27 Jan 2011 - 09:45 pm

Stimate Valentina Tigara ne bucura foarte mult sa vedem ca in sfarsit si in Romania a pornit un forum de arhitectura. Forum in sens de dialog, spatiu de expunere al proiectelor. Cand, mai bine de un an am vorbit cu Domnul Bakos despre posibilitatea pornirii site-ului am fost foarte reticenti despre breasla noastra de arhitecti si despre curajul de a expune nu numai cladiri foarte bune ci si cele mai putin bune sau cunoscute. La expunerea primelor proiecte (care a fost tot un proiect de-al nostru) chiar ne intrebam cand o sa apara primele polemici constructive.
Cateva considerente, poate neintelese privind proiectul in cauza: chiar daca este contrar opinei reprezentate de catre Dumneavoastra, noi consideram ca proiectele si cladirile pe care le realizam sunt de calitate si nu numai din cauza materialelor folosite ci si din punctul de vedere al mesajului si al spatiilor create. Din “pacate” nu toate proiectele pe care le imaginam si incercam sa le realizam au o abordare teoretica. In acest caz, probabil ca ar disparea spontaneitatea, stangacia multor cladiri dragi noua si astfel, din pacate cu totii am incerca sa cream niste cutii albe, cu acoperis plat, cu geamuri mari (probabil aluminiu) si care sigur au o baza puternic teoretica. Dar de fapt sunt goale, sterpe si seamana cu alte milioane de cladiri… Da, posibil ca proiectul nostru nu o sa castige la anuala, la bienala, la trienala, etc, nu o sa apara in monografii de arhitectura dar, noua, echipei care a lucrat la ea, oamenilor care stau in ea este deajuns si suntem mandri de ea si ne asumam cladirea. Asteptam cu nerabdare ca si echipa reprezentata de Dumneavoastra sa se decida pentru publicarea catorva din cladirile mai putin cunoscute…

Cu stima
Arh. Tothfalusi Gabor in numele echipei Tektum

Ina Funeţan
12 Apr 2011 - 09:10 pm

D-le Tothfalusi, am văzut şi alte lucrări ale dvs. şi vă respect foarte mult munca. Faceţi nişte lucruri extraordinare, indiferent ce ar comenta oricine, oriunde. Dvs. faceţi arhitectură bună, pur şi simplu. În rest...concept, poveşti...Mai degrabă invidie profesională. Toţi am vrea să fim buni, puţini recunoaştem ca sîntem doar mediocri, şi mai puţini ne scoatem pălăria în faţa celor care sînt mai buni ca noi. Eu îmi scot pălăria în faţa dvs. şi a echipei dvs., d-le Tothfalusi.

Sztahura Mark
3 Mar 2011 - 11:19 am

Exact cand educi decenta, poti avea ceva de spus! Culmile experimentelor teoretice, conceptuale sunt deseori povesti, "texte" care raman la un nivel intercolegial,ca sa ajunga la omul simplu trebuie tradusa:O caramida pusa bine spune exact ceea ce este - "o caramida pusa bine", acolo unde trebuie, atunci cand trebuie. Si pentru teorii si alte cele exista cercetare, doctorate toate la un nivel academic in scoli titrate.

Anonymous
11 Mar 2011 - 07:06 pm

Asta cu "o caramida pusa bine" ajunge doar pentru Dorel!... daca ai de transmis un mesaj pentru Juan, locuitor la Barcelona, ma tem ca trebuie sa mai faci odata facultatea, prietene, ca ce ai invatat pana acum nu iti ajunge.

Anonymous
20 Mar 2011 - 02:15 pm

Adica facultatea te invata chestii serioase, pentru a transmite un mesaj atat pentru Dorel cat si pentru Juan?

Ce "mesaje", ce "teorii".... Dorel si Juan vor case faine, cu calitati spatiale, in care sa traisca frumos, sa respire un aer bun, sa aibe lumina si caldura, sa vada departe din locurile unde mediteaza, etc. Cred ca-i cam doare pe ei in fund de ambitiile teoretice ale arhitectului, caruia i-a trecut prin capsor sa ii foloseasca de cobai in infinitul sir de experimente ratate.

Suntem toti in pantaloni scurti si ne dam cu parerea care costume sunt mai bune. Ies anual sute de arhitecti din scoala. Din pacate majoritatea sunt foarte abili (tehnica, discurs, tot ce trebuie - ca matale), insa prea putini sunt si intelepti.

Nu sustin cu tarie cele spuse de Gusti, dar totusi a scris un articol cel putin interesant: http://www.arhiforum.ro/agora/tectonica

Sztahura Mark
22 Mar 2011 - 02:55 pm

subscriu si eu la acel articol!
unde sunt mesterii de altadata care stiau sa puna o caramida BINE? sa faca o imbinare in lemn? Frumos...nu cu drujba - vorba unui prieten.

Anonymous
29 Mar 2011 - 12:59 pm

casa ta, prietene, exact asa arata, a caramida bine pusa, ai reusit ce ti-ai propus! desi, pragmatic vorbind, pentru asta nu trebuia sa pierzi 6 ani sa faci o facultate, ajungea si o scoala de mesteri. btw: la ceilalti, din vest, cu asa ceva te dadeau afara din anul 2, ca ei asa vor, cu-contzept,... dar nu-i nimic, ei sunt prosti (ei!).

sztahura Mark
1 Apr 2011 - 03:01 pm

hmmm "prietene"!
pro primo: eu nu am zis de nimeni ca ar fi prost.
pro secundo: exista o groaza de "contzept"-isti care nu ajung niciodata pe santier...
in final este evident ca este nevoie si de contzept-e si de cei care sa-l materializeze cu o caramida pusa bine.

p.s. abia astept ceva cu "contzept" publicat in categoria "anonymous" :)

Anonymous
7 Apr 2011 - 09:16 am

prietene, ai o idee fixa cu anonimatul,....! daca am avea o discutie asezati la aceasi masa ar fi obligatorie prezentarea; pe internet insa, anonimatul este un privilegiu, ar trebui deja sa sti asta, ca s-au facut cativa ani de cand s-a bagat internetul si la noi! e, deci, un drept de care am decis sa ma folosesc pt comentarea acestui proiect (era sa zic anonim!).

Sztahura Mark
22 Mar 2011 - 02:49 pm

Eu stiu pe un Dorel in Sighetu Marmatiei, e si el arhitect, si bag seama ca i-ar place o caramida pusa bine, in schimb nu stiu de nici un Juan locuitor la Barca?
Si "prietene" nu stiu pe nici unu pe care sa il cheme ANONYMOUS!!!...bine ei is multi si apar ca ciupercile dupa ploaie...hop hop si ei sa mai bage un "big" de material!
Ce jucam aci "Bâza"?

Sztahura Mark
22 Mar 2011 - 02:57 pm

...amu m-am prins...
JUAN=ION plecat...la munca in spania?
Nu vreau sa jignesc pe nimeni care lucreaza in strainatate!

Petri Ageu - lemon architecture
29 Jan 2011 - 06:11 pm

Eu vreau sa salut echipa TEKTUM pentru proiect - si este deja extraordinar sa construiesti asa in Romania - este poate mai greu sa construiesti ASA ,cind pentru noi toti din aceasta generatie si nu numai, ne vine foarte usor sa proiectam in stil ""modernist"".
De ce este greu ?-pentru ca se poate ca trebuie sa raspunzi unui context arhitectural diferit de cel modernist.
-mai trebuie sa raspunzi si in fata unui beneficiar
Eu consider ca este foarte bine daca stim sa raspundem corect in mai multe 'limbi'- felicitari baieti - in Romania mai trebuie sa se cladeasca multa caramizi pina sa avem ceva impotriva unui asemenea proiect
arh.Petri Ageu

Anonymous
30 Jan 2011 - 07:29 pm

In Romania mai trebuie sa invatam sa vorbim romaneste. Imi pare sincer rau ca trebie sa intervin cu un astfel de comentariu ...

Petri Ageu - lemon architecture
1 Feb 2011 - 10:34 am

Doamnelor si domnilor avem un anonymous cat se poate de anonim si care este deranjat si de modul in care se comenteaza pe acest blog .Pacat ca nu stim cine este ,si pacat ca pe un blog de arhitectura au loc discutii de acest gen. As pastra in discutie doar acest proiect.