L’Atelier cafe


03.02.2012
Numele complet al proiectului: Amenajare interioara cafenea
Tipul proiectului: proiect executat
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: Tiberiu BUCUR, Bogdan GOȚIA, Dan PAUL
Alți colaboratori: voluntari
Anul proiectării: 2010
Anul execuției/finalizării: 2010
Suprafața construită: 200 mp
Suprafața utilă: 180 mp
Fotograf: Monica BOCAN, Mădălina CHEREGI

Ideea  amenajării a plecat de la un lucru simplu - o nevoie, și anume nevoia de un spațiu care să influențeze starea de spirit la un nivel subtil al percepției, acea percepție dezvoltată de cultură. Pentru aceasta era nevoie de un spațiu unde promovarea culturii să fie o prioritate care să mențină ideea (nevoia).

Aceasta idee a unit conceptele a două echipe de oameni  și anume Marius Bocan, Vlad Paul, George Moșoia și  Dan Paul, Bogdan Goția și Tiberiu Bucur, dintre care ultimii trei studenți la arhitectură care s-au axat pe concepția de limbajul spațiului și pe dezvoltarea unei legături mai clare între spațiu și personalitate. Această concepție s-a materializat foarte bine împreună cu ideea primei echipe, și anume înființarea unei cafenele culturale pentru aria urbană Clujana.  Carton-cafea–cultură au fost elementele care au umplut golul unui spațiu comercial clujean la etaj, undeva pe Strada Memorandului. De ce carton, cafea și cultură? O legatură pe care fiecare dintre noi am considerat-o completă, fără să simțim nevoia să ne explicăm mai mult de atât.

Munca  efectivă  a durat  câteva luni, data de deschidere oficială fiind 13 mai 2010. Până atunci s-a muncit inclusiv cu voluntari care au fost de mare ajutor atât prin efortul efectiv, cât și prin atmosfera de atelier pe care au creat-o, și care ne-a ajutat destul de mult să trecem peste oboseala fizică și pshihică adunată.

Pe de altă parte s-a dezvoltat planul de evenimente culturale al cafenelei care include: ateliere de portrete și caricaturi, ateliere de obiecte hand made de accesorii - cercei, brățări, coliere- facute din material eco sau componente de calculator, jocuri de societate, expoziți foto și mai tarziu scene de teatru care în vara lui 2011 au ajuns să susțină un proiect numit Scena din spate - un teatru în aer liber pe perioada de vară.