Locuință la Târgu Jiu


07.10.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: ARTLINE
Localitate: Târgu Jiu
Echipa de proiectare: Radu TEACĂ, Andrei DUMITRESCU, Tiberiu NICA, Peter MARX
Proiectant structură: Radu MODREANU
Anul proiectării: 2005
Anul execuției/finalizării: 2008
Suprafața construită: 187mp
Suprafața desfășurată: 353mp
Suprafața utilă: 282mp
Fotograf: Peter MARX

Locuința, distinsă cu Marele Premiu al Anualei de Arhitectură în 2005, este prima compoziție a arhitectului care se sustrage fascinației moderniste a semicercului, fiind o construcție alcătuită exclusiv din unghiuri drepte.

Cutia opacă perimetral în care se desfășoară casa în regim P+2 este deschisă pe direcție transversală printr-un raport plin/gol în care accentele construite se detașează pe un fundal puternic vitrat și viceversa. Transparența fațadelor este dozată în funcție de necesitățile de iluminare a spațiilor interioare, astfel pe latura sudică golurile cele mai ample închid la parter terasa de acces și diningul, iar la etaj livingul și zona de bar, în timp ce biroul și dormitoarele de la ultimele două niveluri sunt protejate de excesul de lumină. Interesantă este scara exterioară desfășurată în jurul unui perete plin, întreaga alcătuire devenind, prin poziția sa privilegiată, un element de interes în compoziția fațadei principale.

În schimb latura nordică, ocolită de traseul solar, nu are nevoie de goluri importante, adăpostind încăperi utile, sărace în însemnătate. Raportul este inversat, deci, planul opac, alb ocupând mai multă suprafață decât vitrajele care bordează cutia pe trei laturi. Totuși, există și aici un accent tridimensional, balconul grafat pe fațadă, ca emanație exterioară a holului. Opacitatea absolută a elevației vestice este întreruptă în mod inedit de o articulație transparentă care urcă pe două niveluri și virează ortogonal până pe acoperiș, reușind să arunce lumină asupra zonei de zi de la etajul 1 și celei de birou aflate deasupra.

O posibila cheie de descifrare a acestei construcții – printre cele mai reușite ale arhitectului – este una a opțiunilor clare , a sculpturii minimaliste a accentelor luminoase pe fundal dominant, alb al peretelui plin.

Text preluat din cartea: Radu Teacă proiecte 1990-2010 din seria Iglooprofil