Locuinţă pe str. Marin Drăcea


05.10.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: ARTLINE
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Radu TEACĂ, Peter MARX, Liviu FABIAN
Proiectant structură: ing. Ioan SORA
Antreprenor general: VR Art Construct
Anul proiectării: 2005
Anul execuției/finalizării: 2008
Suprafața construită: 267mp
Suprafața desfășurată: 427mp
Suprafața utilă: 341mp
Fotograf: Radu TEACĂ, Peter MARX

 Locuința este situată în București, în zona de Nord, pe malul unui lac, într-o arie rezidențială. Construcțiile din împrejurimi sunt noi și de o varietate mai mult supărătoare.

Concepția proiectului a fost determinată de dorința beneficiarilor (a familiei) de a avea o seră. Pe de alta parte prezența lacului a influentat și ea configurația finală a casei. Astfel au rezultat două tuburi din beton orientate către lac, cel mai înalt fiind orientat și în partea opusă, către o imagine spiritualizată, constituită de biserică. Volumele telurice, din beton aparent, sunt legate de un element eteric, sera, flancată și acoperită cu sticlă. Prezența serei și dorința de a o arăta au dat naștere unui partiu care nu se vrea ergonomic, ci încurajează un traseu ce o înconjoară. Accesul se face în corpul mai scund ce adapostește, pe lângă garaj, partea mai “publică” a casei livingul, cu un birou separat de șeminseul conceput destul de transparent.

Cealaltă prismă adapostește la parter diningul, bucătăria, un spațiu tehnic, un grup sanitar și o sală de fitness cu duș. La etaj se află trei dormitoare, unul matrimonial cu vedere spre lac, unul la mijloc, cu un bovindou ce permite contactul vizual cu lacul și cel de-al treilea orientat spre biserică. Cele două tuburi au înspre lac o complementaritate dată de pozitivul generat de bovindoul mare al livingului și negativul materializat de terasa acoperită a diningului.

Un alt aspect definitoriu a fost configurația terenului, îngust și în pantă. Pentru ca puritatea cautată a elementelor să nu sufere în contact cu declivitatea terenului, ele au fundațiile mult retrase în așa fel încât cele două prisme să plutească. La fel precum casa, anexele piscina și barbeque-ul respectă același principiu al păstrării unei geometrii carteziene detașate de natural. Pe lângă dialogul artificial natural, construcția mai traiește și prin contrast între diferite materiale: sticlă -beton (transparent-opac), beton – lemn (rece-cald) etc. Începând cu poarta de acces, tratată special ca simbol (ca în arhitectura tradițională românească), continuând cu accesul în casă (și el un tub) cu traseul interior generat de seră, apoi cu elementele exterioare: piscina și barbeque-ul, am încercat o trecere nuanțată de la stradă ca element urban, la natural, elementul principal fiind lacul.

În sprijinul acestor idei generale, credem că a venit și coerența de limbaj a interioarelor. Toate piesele de mobilier au fost concepute în atelierul nostru, iar pentru epurarea imaginii, zona de discuții a livingului a fost ingropată în pardoseala, într-o denivelare prevăzută în placa de beton.