Manifest urban


09.02.2012
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: AStA Cluj
Localitate: Cluj-Napoca
Echipa de proiectare: Codruța GHIRAN, Horea RĂCĂȘAN, Andrei VLAS
Alți colaboratori: Radu BACIU, Adrian MĂRĂCINEAN
Anul proiectării: 2010
Anul execuției/finalizării: 2011
Suprafața construită: 1 mp / instalație
Fotograf: Cosmin CARLUGEA, Andrei VLAS

Text: Codruța Ghiran

* Proiect nominalizat la secțiunea "Spații publice, amenajări peisagere" în cadrul Premiilor OART 2011.

Proiectul „Manifest urban” este un atelier desfăşurat cu prilejul Zilelor Arhitecturii 2011. Manifestul caută apropierea publicului larg de spaţiile urbane şi de arhitectură. Urmărind acestă idee au fost propuse o serie de instalaţii, Observatoare urbane, care invită individul la reflecţie şi imaginează posibile scenarii de transformare a urbei valorificând fondul existent.

Pornim de la premisa că cetaţeanul nespecializat este întâiul utilizator de spaţiu public şi lui i se adresează arhitecţii/urbaniştii în demersul arhitectural. La nivel de individ, dar şi de colectiv căutăm trezim conştiinţa urbană asupra potenţialului, valorii şi asupra resurselor neexploatate pe care spaţiul imediat înconjurator le deţine. În cadrul acestui proiect au fost alese amplasamente din centrul istoric  al Clujului, mai multe tipuri de spaţii urbane înspre care a fost concentată atenţia în vederea imaginarii diferitelor ipostaze, valorificari sau animări ale unui loc.

Instalaţiile încadrează o perspectivă prin ecrane transparente, ecrane suport pentru studiu grafic al zonei. Alături de propunerile echipei, aceste  instalaţii au menirea de a sonda prin desen studenţi, arhitecţi, oameni simpli; caută mai degrabă să stimuleze imaginaţia şi apetitul acestora pentru arhitectură decât să identifice soluţii ştiintifice elaborate. Fiecare dintre cele 5 amplasamente principale alese punctează o idee specifică.

„Gradina urbană”- un observator cu amplasamentul situat pe strada Babeş Bolyai focusează privitorul asupra unei nişe la nivelul străzii, o actuală parcare într-o arie cu potențial  pietonal şi de promenadă comercială, unde am imaginat o gradină urbană cu locuri de şedere şi spaţiu verde.

„Istoria Catedralei”- situat în P-ta Unirii instalaţia atrage atenţia asupra intrării dezaxate a Bisericii Sfântul Mihail şi se concentrază pe fragmente din istoria ale Pieţei.

„La ruine”-observator aşezat  în Parcul I.L.Caragiale lângă ruinele romane care până în prezent nu au fost valorificate şi integrate în viaţa oraşului de astăzi, unde am sugerat aceasta asimilare printr-o piaţă urbană amplasată  situl arheologic cu vedere la ruine.

”Viitorul oraşului” studiază de pe Dealul Cetăţuia silueta oraşului şi prezintă un potențial scenariu de dezvoltare al acesteia.

„Zidul Cetăţii” lucrează cu un alt tip de instrumente, Siluete . În perimetrul interior al Zidului Cetăţii medievale este amenajată  o noua zonă pietonală, secată de funcţiuni şi lipsită de vizitatori pentru care propunera constă într-o animare a străzii amenajarea unei promenade urbane simbolice, expoziție de activităţi oportune pentru arealul respectiv.

Toate instalaţiile propuse au menirea de a atrage atenţia trecătorului şi de-al face să-şi îndrepte gândul, fie şi pentru câteva clipe doar, asupra unei probleme/situaţii urbane.