Piața Unu


16.11.2011
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: ZIP & BDX Studio
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Marius CĂLIN, Roxana ROȘCA, Julieta BAROCEA, Eduard CZIKA
Proiectant structură: Colonad Proex
Client: Simex S.A.
Anul proiectării: 2007
Anul execuției/finalizării: 2008
Suprafața construită: 1000 mp
Suprafața desfășurată: 2180 mp
Suprafața utilă: 1850 mp
Fotograf: Andrei MĂRGULESCU, Ștefan TURCHILĂ, ZIP & BDX Studio

Multe dintre orașele lumii au devenit printr-un transplant în revers magazii imobiliare improvizate. Prin secvențializare, Piața Unu investighează ceea ce numim asociativ tectonica transparenței, în sensul titlului extras din seria de lucrări : “Tranziție de la rece la cald” (Transition from Cool to Warm in Engleza, titlul original German vă las a-l descoperi singuri…) a superbului artist German Anselm Kiefer.  În fixarea acestei clădiri, percepția geometrică a modulării volumetrice și a conturului este asimilată schimbărilor sezonale cât și de densității funcționale specifice. Aplicând tipografiei cele două moduri ale atenției umane – cognitiv și asociativ, Bruce Mau remarcă instabilitatea dimensiunii asociative caracterizată prin complexitate și continua ei evolutie bazata, printre altele (ca istorie, convenții) pe tehnicile de producție.  Țelul nostru a fost acela de a transforma zona într-un fel de paginație urbană și de a provoca interpretarea fără melancolie sau reconstruire a semnificațiilor identității operaționale a programului.

Cei 2,500mp construiți pe două etaje ai clădirii se află la confluența dintre cartierul-dormitor și o zonă tipică a unui București nedorit într-o stare continuă de Purgatoriu.  Ne-am propus să contrazicem această mixtură între clădiri de apartamente din prefabricate ale anilor ’80 (“peșteri moderne”, cum le-a denumit McLuhan), imediatul acestei suburbanizări derutate și industrii abandonate.  Extrapolarii spațiului public am dezvoltat un filtru social, o clădire tehnic eficientă și surprinzătoare impotriva acestei aglomerări, prin potențialul arhitecturii de a forma noi relații spațiale - decât terapeutica acestora.  Considerând bugetul limitat, am programat împreună cu clientul un ambient de tipul echipamentelor publice infuzat de prezența tradiției locale a pieței urbane de produse la parter și a comodificării urbane, incluzând de la shopping la ospitalitate – la etaj.

Pe durata procesului de proiectare și construcție, specificațiile operaționale temporale ale celor două grupuri definite funcțional s-au constituit în atmosfera proiectului prin cartografierea serviciilor cât și a fluxului publicului ca elemente internalizate de peisaj. Claritatea juxtapunerii volumetrice a rezultat din curiozitatea noastră de a nu evidenția, sau a reduce relevant, densitatea programatică a acestor funcțiuni.

Aceasta a implicat o atenție deosebită la geometria structurală.  Structura este alcătuită din stalpi și dală groasă din beton armat pentru deschideri mari. Un sistem de panouri termoizolate si pereți cortină este transfigurat dat fiind orientarea fațadelor, cât și pentru luminatoare. Mult disputata culoarea a finisajelor exterioare reprezintă intenția de brand a clientului. Calitatea acestor detalii minimale evidentiază că materiale simple pot fi asamblate pentru a genera rezultate durabile cât și rafinate. 

Procesul de proiectare trebuie să se refere la descoperirea și intensificarea senzațiilor, a evaluării și transformării diferitelor clișee – începând de la imaginile construite prin arhitectură până la comportamentul pe care acestea il generează. Asemenea preluării tematice  a istoriei în artă, conceptele contemporane de funcțiune necesită o radicală evaluare a mijloacelor de analiză și expresie.