PRISPA


22.02.2012
Tipul proiectului: concept
Localitate: România
Echipa de proiectare: PRISPA
Anul proiectării: 2011
Suprafața construită: 78 mp
Suprafața utilă: 80 mp

Casa PRISPA este propunerea echipei României pentru concursul Solar Decathlon Europe 2012, cea mai importantă competiție universitară din lume ce promovează folosirea energiei solare. Marea provocare constă în faptul că proiectul trebuie să fie realizat de studenți, cu forțele și resursele proprii. În maxim 10 zile, casa trebuie să poată fi asamblată.

Este o casă ce preia elemente ale arhitecturii tradiționale românești și le folosește pentru a integra tehnologiile contemporane ce asigură un confort ridicat. Anvelopanta are rolul de a proteja habitatul interior, dar în același timp este suprafața generatoare de energie.

La nivel funcțional, spațiul a fost eficientizat, rezultând o împărțire în funcție de zonele uzuale, de zi, zonele de noapte și birou, respectiv spațiile tehnice, compactate într-un volum ce poate fi transportat ușor. Prispa casei și zonele de depozitare de pe nord sunt spații tampon preluate din modul de organizare a caselor tradiționale românești.

Strategia pasivă a casei este bazată pe un control al acumulării de energie solară, izolarea corectă a anvelopantei, capacitatea materialelor de a stoca energie (lut, piatră), o reglare naturală a umidității cu ajutorul tencuielii de lut, și optimizarea luminii naturale.

 

 

6 comentarii:

luke
22 Feb 2012 - 08:02 pm

covorul e traditional dar e cu gri ca e si contemporan:) nu stiu pana unde mai stoarcem reinterpratarile astea mitice. nu imi place deloc dar spor la munca cui se ocupa.

noname
22 Feb 2012 - 09:54 pm

japonezii au numai case si sedii de birouri si cladiri imense cu panouri solare, foarte interesante si utile.
Mi se pare foarte mult lemn pentru o prispa. se poate folosi piatra cubica in jurul casei.
Pozitia camerelor poate ajuta la obtinerea de lumina naturala , economisire de energie.
Imbunatatiri pot fi adaugate in mod constant. In mare foarte interesant proiectul!

ing. Ciprian Farcas
22 Feb 2012 - 10:24 pm

Felicitari! Un concept foarte reusit.

Utilizator
24 Feb 2012 - 09:52 pm

Sincer, nu-mi dau seama cum a trecut aceasta propunere de vreuna din faze.
Tehnologic, este impresionant ... de subtire, ne-aducand absolut nimic nou. Estetic, ce sa mai vorbim...
Consider ca ar da binisor pe o coperta de Casa Lux, nicidecum pe un site cu pretentii de arhitectura.

Anonimus
18 Mar 2012 - 11:13 pm

adevarul e ca are un aer de anii 60 domilit. nu e nici hardcore, nici high tech, nici low tech nici low budget, nici no tech, nici traditional(pentru ca aparent autorii nu au inteles nimic din viata traditionala) nici contemporan, e cumva intre, asa domol, relax, roman, ca o batranica gata sa infrunte valul de cotropitori parametrici. e cam lame. asa proiecte lipsite de vitalitate ar trebui sa le faca oameni peste 80 de ani, nu studenti.

PRISPA
22 Mar 2012 - 02:38 am

Ne-am grăbit puțin cu publicarea proiectului pentru că vroiam să comunicăm tuturor ce facem. Am putea argumenta unele opțiuni, dar asta ar fi un întreg articol.

Sunt niște randări, un proiect în derulare. Fiind un proiect cu care vom participa la un concurs important, am vrut să publicăm și etape intermediare.

În orice caz, mulțumim pentru feedback. Chiar ne-a ajutat. Să ne urmăriți în continuare.

www.facebook.com/prispa2012