Spital de pediatrie


29.03.2013
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: PROGRAPHIC ARCHITECTURE STUDIO
Localitate: Bucureşti
Echipa de proiectare: Stefan Alberto BIANCO, Monica TRASCA, Ionut FRĂȚILĂ, Silviu GAVRILĂ
Proiectant structură: IDEEA PROIECT
Proiectant instalații: KEY PROJECTS CONSULTING
Anul proiectării: 2011
Suprafața construită: 648 mp
Suprafața desfășurată: 5200 mp
Fotograf: MEDLIFE, Cătălina NECHIFOR

Proiectul a vizat conversia unui imobil de birouri S+D+P+4E+5R situat în București, pe Strada Zăgazului,  nr. 7, într-un spital de pediatrie.
Volumul clădirii existente are un accent ascuţit foarte pronunţat, forma în plan fiind determinată de distanţa de siguranţă faţa de linia subterană de metrou. Clădirea se compune din mai multe volume, tratate în mod diferit. Tranziţia de la faţada cortină din zona rezervelor la faţada cu goluri împuşcate din spaţiile dedicate personalului medical şi zonelor de tratament se percepe treptat pe măsură parcurgerii secvenţei de acces în clădire.


S-au realizat două scări – una metalică exterioară pentru evacuarea persoanelor în caz de incendiu şi una interioară într-o anexă cu structura metalică la limita de proprietate Nord pentru a asigura circulaţia verticală de incintă. S-a realizat de asemenea un corp anexă, pe structură metalică, către curtea situată la str. Zăgazului cu regim de înălțime P+1 la nivelul terasei etajului 1. Sistematizarea curţii a fost adaptată în consecinţă. Corpul anexă nu depăşeşte limita de protecţie a tunelului de metrou care este de 6 m faţă de corpul principal de clădire deja existent.

Designul interior urmăreşte să capteze atenţia copiilor prin accente de culoare într-un spaţiu predominant alb. S-au folosit finisaje compatibile cu standardele de igienă necesare funcţiunii fiecărui spaţiu.

Principalele funcţiuni adăpostite în clădire sunt organizate astfel: spaţiile tehnice se desfăşoară pe ambele niveluri îngropate, morga şi parcarea subterană sunt poziţionate la subsol, vestiarele, sterilizarea şi imagistica la demisol. Parterul conţine recepţia, ambulatorul  şi farmacia internă. Rezervele cu o capacitate de 86 de paturi sunt amplasate la nivelurile 1-5, împreună cu anexele personalului medical. Ultimul etaj este dedicat blocului operator cu 2 săli de operaţie prevăzute cu pre-operator şi filtru de medici. Sunt prevăzute şi 8 paturi „suport”, 6 în pre-operator şi 2 în izolator.