TelesCOOP Urban


06.11.2013
Tipul proiectului: proiect executat
Autor: COOP pe Strada
Localitate: Sibiu
Echipa de proiectare: Erika Barth, Diana Galoș, Judit Jozsa, Marius Micu
Alți colaboratori: Consultant: Michael Engel (Fundatia Heritas), Voluntari la montare: Horia Mărginean, Dani Mărginean, Rareș Scrob
Antreprenor general: Tamwood Cluj – Daniel Tamas
Client: Fundația Heritas
Anul proiectării: 2013
Anul execuției/finalizării: 2013
Suprafața construită: 20 mp

Primăria Municipiului Sibiu a demarat, în vara anului 2013, procesul de elaborare al noului Ghid de dezvoltare al oraşului, un document strategic care va defini linii de dezvoltare pentru următorii 10 ani. Acest ghid va fi elaborat în colaborare cu Fundaţia Heritas, asigurând astfel o largă informare şi participare a cetăţeniilor Sibiului în ceea ce priveşte dezvoltarea urbană. Una dintre acţiunile legate de acest subiect a fost conferinţa internaţională Sibiu - Smart City organizată de Fundaţia Heritas împreuna cu administraţia oraşului în perioada 19-20 septembrie 2013 facilitând discuţii referitoare la subiecte actuale de dezvoltare urbană.
În cadrul acestui eveniment a fost construit în Piața Mare din Sibiu pavilionul Telescoop Urban, cu rolul de a găzdui expoziţii, discuții și prezentări.

Concept

Pornind de la aceste date am propus o formă trapezoidală atât în plan, cât și în elevație, care, asemenea unui teleobiectiv, captează imaginea consacrată a primăriei orașului, înrămată de cadrul intrării. Latura cea mai îngustă a planului primește o bancă, ca loc privilegiat pe direcția axei vizuale, iar structura accentuează deschiderea treptată  a „obiectivului”.

Modul de dispunere al lamelelor, atât în plan vertical, cât și în plan orizontal, contribuie la conceptul formal, ansamblul definindu-se prin transparență  şi prin jocul abstract al umbrelor şi luminilor.

Funcțiune

Pavilionul a fost gândit pentru a funcţiona alternativ ca spațiu de discuții și expoziție. Acest lucru s-a materializat prin tratarea diferită a celor două laturi lungi ale construcției: latura paralelă cu frontul pieţei este fixă și realizată din lamele verticale care reprezintă suportul pentru planșele expuse atât pe interior, cât și pe exterior, cealaltă latură fiind realizată din 3 panouri rotative cu rol expozițional. Aceste panouri pot fi deschise, în momentul în care spațiul funcționează exclusiv ca expoziție, sau închise, atunci când se dorește transformarea spațiului în loc de întâlnire și discuții.
Desfășurarea activităților posibile este asigurată de o masă și o bancă, ambele fixe, precum și de 20 de scaune mobile. Elementele încorporate sunt amplasate spre capătul îngust al pavilionului și permit desfășurarea prezentărilor având auditoriul orientat înspre acestea. Scaunele modulare (realizate după un design mai vechi al echipei COOP) au formă curbă, pot fi aranjate variat și sunt viu colorate pentru a contrasta cu lemnul natur al pavilionului. 


 

Structura

Structural, pavilionul este format din 5 cadre realizate dintr-un dulap orizontal fixat între 2 dulapi verticali. Aceste cadre sunt rigidizate de o diagonală în planul acoperișului și de structura pardoselii. Un alt element care rigidizează întreaga structură este intrarea realizată din panouri încleiate. Pe lângă rolul său structural, intrarea, prin consistența sa definește obiectul și invită trecătorii să intre.

Execuţie

Pavilionul a fost executat în așa fel, încât să fie ușor montabil și demontabil. Plăcerea proiectării ne-a  fost dublată de participarea la execuția și montarea pavilionului împreună cu echipa de meșteri și voluntari.

Întrebuinţare

Cu acest pavilion am dorit să creăm un obiect și un spațiu flexibil care să ofere, simultan sau alternativ o multitudine de posibilități de utilizare. Pe parcursul celor 10 zile cât a stat în Piața Mare, pavilionul a găzduit seri de prezentări despre Sibiul vechi si proiectul SmartCity organizate de Centrul Roman de Energie, ateliere pentru copii împreună cu cei de la De-a arhitectura şi AIOS, discuţii cu reprezentanţii Fundaţiei Heritas. Se estimează ca pavilionul a avut un număr de aprox. 1000 de vizitatori activi.

Pavilionul va fi remontat cu ocazia altor evenimente cum ar fi festivalul Huet Urban, Sibiu 2014.