Seara de Arhitectură #2

Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania vă invită la a doua Seară de Arhitectură dedicată proiectelor câştigătoare și nominalizate în cadrul Premiilor Bienalei de Arhitectură 2013 la secțiunea Arhitectura Spațiului Public.

Miercuri 05 martie 2014, orele 19:00 la Mănăstirea Franciscană îi avem invitați pe câştigătorii secţiunii "Arhitectura Spațiului Public", Atelier MNM care ne prezintă proiectul Amenajare zona străzii Duzilor din Reghin, precum și biroul Planwerk, nominalizați cu proiectul Coresi Portal din Brașov.

Secțiunea Arhitectura spaţiului public este importantă pentru că se adresează unui bun valoros: spaţiul public.  Acest teren comun unde interesele fiecăruia se pot intersecta, conjuga sau contrazice, este locul urban care impune noţiunea de egalitate între toţi utilizatorii.

Spaţiul public este spaţiul pe care îl parcurgem in fiecare zi, unde trăim şi care ne influenţează. El trebuie amenajat cu atenţie, cu responsabilitate, dar si cu o viziune. Un proiect de arhitectură poate decide prin forţă, orientarea şi prin îndrăzneala ideii propuse soarta unui spaţiu public.
Tema Bienalei, de generare-regenerare, încurajează viziunile optimiste şi atitudinile generoase în proiectele de arhitectură, fără să excludă justeţea sau minimalismul.

Atenţia juriului a fost atrasă de două proiecte care au fost nominalizate: Amenajarea zonei străzii Duzilor din municipiul Reghin (Atelier MNM – arhitecţi Nicolae M. Milășan Klaus Birthler,Nagy Andras) și amenajarea exterioară a sitului Coresi Portal - situl fostei Uzine Tractorul din Brașov de către biroul Planwerk.

Ambele proiecte sunt răspunsuri serioase și atenționate de amanajare a spațiului public.
Juriul a decis să acorde premiul Bienalei de Arhitectură Transilvania pentru amenajarea spațiului public din zona străzii Duzilor, realizat de Atelier MNM.

Această decizie răsplătește o viziune arhitecturală care depășind cadrul strict al funcțiunii de traversare al unui obstacol, printr-o structură tradițională, propune adevărate spații publice deschise tuturor. Juriul crede că acest proiect are capacitatea să genereze în cartier și în cotidianul fiecărui utilizator momente urbane de calitate.

Sponsorul evenimentului: Semmelrock
Partener media: ArhiForum